Afsløringen

Persongalleriet

Retsopgøret

Fakta om affæren

 

Da kystvagten slog til

Natten mellem den 10. og 11. september 1989 blev den værste i kaptajn Jens Peder Madsens liv. Sammen med nogle besætningsmedlemmer var han i færd med at smide baller med kokain over i mindre speedbåde fra sin coaster "Nerma", der lå 180 kilometer fra Miami - uden at vide, at en helikopter fra den amerikanske kystvagt på afstand filmede operationen med infrarøde kameraer.

Pludselig fik smuglerne øje på de mørke silhouetter af kystvagtens hurtigtgående fartøjer, der havde kurs mod "Nerma". Nogle af speedbådene gjorde et forsøg på at slippe væk, mens de desperat vippede sække med kokain ud over rælingen. Men kystvagtens skibe og de fly, der deltog i aktionen, affyrede varselsskud og fik smuglerne til at opgive den videre flugt.

Da coasteren om morgenen blev bugseret ind i Miamis havn, kunne narkobetjentene fra DEA dynge en af de største kokainfangster op på kajanlægget. Turen ned ad lejderen var Jens Peder Madsens sidste trin i friheden. Siden har kaptajnen, der er født i 1928, kun set omgivelserne gennem de solide trådhegn i de fængsler, der vil være hans hjem frem til 2010.