Afsløringen

Persongalleriet

Retsopgøret

Fakta om affæren

"Nerma"-rekorderne

Den danske coasters fire ture mellem Sydamerika og USA tangerer flere rekorder. Kokainsmuglingerne efterlod fyldte fængselsceller og fyldte bankkonti.

Tallene taler deres eget sprog:

  • I USA blev der idømt fængselsstraffe på i alt 1500 år til 75 tiltalte, blandt dem kaptajn Jens Peder Madsen.
  • I Danmark blev omkring 40 personer dømt for at have deltaget i Madsens smuglersejladser med "Nerma" og "Gerda Vesta".
  • Den danske kaptajn smuglede i årene 1987 til 1988 14 ton kokain og 30 ton marihuana til Nordamerika.
  • I Schweiz beslaglagde myndighederne over en milliard kroner, der var skjult i bankerne af en af de formodede bagmænd, den efterlyste colombianer Julio David Nasser.
  • Sagen pegede mod lederen af et af Colombias mest berygtede narkokarteller, den ekstremt brutale narkobaron Pablo Escobar. Han blev i 1993 dræbt efter at 2000 politifolk og soldater havde jagtet ham i et forsøg på at bryde forbrydersyndikaternes magt over det sydamerikanske land. Efterforskerne havde opsnappet en telefonsamtale, hvor elektronikken genkendte stemmen. Dermed blev hans tilholdssted afsløret og den 44-årige narkomilliardær dræbt.

Ny dansk kokain-kaptajn afsløret

Men måske bliver Jens Peder Madsen og hans smugling med "Nerma" nu overhalet af en anden dansk kaptajn. I april 2001 blev en dansker anholdt om bord på "Barthon Queen", et lille fragtskib med tre ton kokain på vej over Atlanten. Fartøjet blev bordet af spanske toldere, da det ad omveje var på vej fra Chile via den centralafrikanske kyst mod Europa.

Til toppen